[O1] CO TO JEST ? (co to za część)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzela22
    Drive
    • 2009
    • 40

Zamieszczone przez twin
    - chlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
    Przesadzasz mam zamontowane i wygląda OII w nich normalnie.

Zamieszczone przez twin
    - drugi komplet gumowych dywaników na okres jesienno zimowy ( wydaje mi się że to jest niezbędne )
    jeden kpl. gumowych Ci nie wystarczy? :diabelski_usmiech mnie wystarczył.

- opony zimowe ( czy warto kupić je u dealera ? Wydaje mi się że Skoda oferuje głównie opony firmy Barum. Czy to dobre opony i czy w dobrych cenach ? Rozmiar mam taki 205/55R16 )
    - jezeli nie od dealera to wydaje mi sie ze tutaj sa najlepsze ceny : http://www.oponeo.pl/prod...RT%20M3&f=lista
    Skoda oferuje różne opony, to zależy od salonu. Co do zakupów, osobiście kupiłem dwa kpl. opon (letnie i zimowe) na www.opony.pl i zawsze były to świeże opony i nie miałem problemów z wyważeniem ich.

- felgi stalowe ( to samo pytanie, czy warto kupic od dealera ? a jezeli nie to gdzie ? )
    - jezeli felgi stalowe to takze bede musial dokupic kolpaki firmowe ( nie lubie auta z felgami jedynie, wyglada to dosyc lyso )
    Te rzeczy kupisz na tym forum lub na allegro

- progi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
    dobra rzecz, nie porysujesz sobie lakieru na progach. Polecam kupić.

- dodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )
    Wedle gustu, bez komentarza
  • wojtass
    Rider
    • 2007
    • 473

Witam serdecznie
    Mam pytanko Co to za część Dzisiaj byłem w warsztacie odkręcili mi osłony silnika ( plastikowe ) i spadło coś takiego ( kształt okrągły ). To wszystko jest po poprzednim właścicielu ale co to? Zaznaczam że wszystko jest ok z autem.
    Majster powiedział że m oże to być sprężarka klimatyzacji, ale jak bym włączał to by było słuchać szumienie i buczenie
    Załączone pliki

Komentarz

• brumski
      Classic
      • 2008
      • 6

mi to wyglada na tarcze od sprzegla klimatyzacji, ale widac ze nie byla uzywana bo cala zardzewiala jest.
      United Kingdom jeszcze przez jakis czas

Komentarz

• wojtass
        Rider
        • 2007
        • 473

brumski
        a powiedz mi jak by walnało to sprzęgło to jaki jest efekt uboczny?

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez brumski
          to wyglada na tarcze od sprzegla klimatyzacji
          popieram.
          Zamieszczone przez wojtass
          jaki jest efekt uboczny
          brak klimatyzacji, urwany pasek wieloklinowy itp. Raczej ktoś go wymieniał i zostawił niż żeby sam spadł. stopień zardzewienia wskazuje, że nie pracowało już dłuższy czas.

Komentarz

• wojtass
            Rider
            • 2007
            • 473

no właśnie wszystko bangla jak należy ale przestraszyłem się :diabelski_usmiech

Komentarz

• szpal
              Drive
              • 2005
              • 88

I słusznie - to jest poważna sprawa.
              Ta tarcza jest na wałku sprężarki klimatyzacji i jest ona zablokowana na wałku nakrętką.
              Pod tą tarczą jest koło pasowe napędu klimatyzacji.
              Jak ci spadnie to koło pasowe to i spadnie ci pasek wielorowkowy - w najlepszym przypadku nie będziesz miał ładowania alternatora, wspomagania i klimatyzacji.
              Nagle w okolicy rozrządu będą ci się niekontrolowanie walały: metalowa tarcza, metalowe koło pasowe, nakrętka oraz bardzo długi pasek wielorowkowy który najprędzej się urwie lub w coś zaplącze. Zdecydowanie silnik jest w poważnym niebezpieczeństwie.
              Wierzę że już ktoś sprawdził czy sprężarka klimatyzacji jest kompletna.
              Jeśli jest wszystko w porządku to nieźle świadczy to o poprzednim mechaniku.
              Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• wojtass
                Rider
                • 2007
                • 473

szpal
                nikt nie sprawdzał ale jakby było coś nie tak to bym miał jakiśefekt uboczny ale jak napisałem wyżej wszystko jest ok

Komentarz

• kaz13
                  Drive
                  • 2008
                  • 42

Zamieszczone przez brumski
                  mi to wyglada na tarcze od sprzegla klimatyzacji
                  masz rację według mnie wszystko jest ok po prostu nikt nie posprzątał starych śmieci i tyle

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

No to nowy kompresorek do klimy Cie czeka :twisted:

To ze pasek sie kreci to tylko oznacze, ze kolko na pasek wielorowkowy jest jeszcze na swoim miejscu. Ale nie oznacze tego ze wlaczenie klimy spowoduje jakies efekty pracy samego kompresora.

A co do sprzatania starych smieci. To ja bym sie bal tym jezdzic, bo wyglada na to, ze ktos oleju tez nie zmienia, no bo przeciez lezalo to na dole :twisted:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• wojtass
                      Rider
                      • 2007
                      • 473

a gdzie W warszawie można sprawdzić tą klimę czy aby wszystko ok?

[ Dodano: Sob 16 Lut, 08 08:47 ]
                      a i jeszcze jedno czy na vagu można sprawdzic czy z klima wszystko ok?

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Zamieszczone przez wojtass
                        a i jeszcze jedno czy na vagu można sprawdzic czy z klima wszystko ok?
                        Mozna, wyskakuja bardzo czesto rozne bledy 8)
                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• wojtass
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

a mozesz mi zapodac na ktorym kanale dz

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Przy uruchomionym samochodzie gdy temp powietrza jest wieksza niz 5'C wskazanie chwilowe zuzycia paliwa wynosi najczesciej 0,6-0,8l/h po wlaczeniu klimy powinno ono podskoczyc Jak mialem spuszczony czynnik ze sprezarki to ta wartosc sie nie zmieniala, bo czujnik cisnienia klimy nie pozwalal jej uruchomic. U mnie sprzegielko bylo cale, ale zmielil sie wieloklin na walku sprezarki, wlasnie ten od tego sprzegielka.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• wojtass
                              Rider
                              • 2007
                              • 473

MAICROFT
                              no właśnie u mnie po włączeniu klimy wzrasta spalanie chwilowe o jakieś 0,1 l/h czyli ok?

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

wojtass, ja tam nie wiem, ale jak pablo_doctor sprawdzal klime u kumpla, to troche bledow z klimy wyskoczylo Spytaj sie go :P
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• szpal
                                  Drive
                                  • 2005
                                  • 88

Proponowałbym najpierw sprawdzić wizualnie czy na sprężarce jest zamontowana taka tarcza przykręcona nakrętką. Jeśli jest to ktoś wymieniał to i zostawił starą część, a jeśli brak tej tarczy to... robi się ciekawie.
                                  Awaryjnie bez zdejmowania dolnej osłony, od góry można ręką sprawdzić czy jest coś takiego z boku koła pasowego napędu sprężarki oraz czy jest tam na wałku nakrętka. (trzeba uważać na wentylatory chłodnicy gdyż mogą się same włączyć)
                                  Octavia 00' 1,9 TDI SLX

Komentarz

• wojtass
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 473

szpal
                                    powiedz mi jeszcze jak otworze klape i stoje przodem do auta jest to po prawej czy lewej stronie

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3777
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

po lewej, na wysokości paska napędu osprzętu i paska rozrządu
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Z samego dolu patrzac od chlodnicy pierwsze kolko po ktorym idzie pasek. Tam w srodku powinno byc cos dokladnie takiego samego jak to co masz na zdjeciu.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• brumski
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 6

juz inni odpisali w zasadzie to co moglbym dodac. Wg mnie zostalo na oslonie silnika jakies stare kolo - moglo Ci halasowac w trakcie jazdy (a nawet powinno), a nowe masz pewnie na sprezarce klimy, bo bez tego raczej za dlugo bys nie pojezdzil.

wystarczy zdjac srodkowa oslone aby zobaczyc czy wszystko jest na swoim miejscu.

pozdrawiam
                                          United Kingdom jeszcze przez jakis czas

Komentarz

• wojtass
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 473

Witam ponownie
                                            Po przeczytaniu paru postów w w/w temacie podjechałem tak na wszelki wypadek do warsztatu ( a propos POLECAM WARSZTAT ARKTIKA ul Szarych Szeregów 5A, bardzo dobry serwis klimtyzacji oraz mechaniki. Sprawnie , miło a przede wszystkim tanio ). I co się okazało. Faktycznie spadło tzw sprzęgiełko od klimatyzacji. Całe szczęście że wieloklin był cacy można było założyć tą część bez problemowo. Od razu nabiłem sobie klimę, ale co się dalej okazało.
                                            Nie działa mi jeden z wentylatorów ( ten największy ) Jutro jadę na serwis wszystko z nabiciem klimy i montażem nowego wentylatora kosztuję mnie 600 zł chyba niedrogo co? Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc w tej sprawie i duży browar !!!! :wink:

Komentarz

• amigo
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 48

Zamieszczone przez Maicroft
                                              A co do sprzatania starych smieci. To ja bym sie bal tym jezdzic, bo wyglada na to, ze ktos oleju tez nie zmienia, no bo przeciez lezalo to na dole :twisted:
                                              Czesto wyssysaja olej przez wlew i caly syf zostaje w misce :lol:

Komentarz

• Evil
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 721

Sorry za kotlet, ale mam identyczny problem.
                                                Dziś przy wymianie oleju po odkręceniu dolnej osłony silnika, spadło sprzęgiełko od klimatyzacji (leżało chyba już jakiś czas na osłonie).
                                                Mam je w bagażniku, sprężarka została odłączona i podłączenie zaizolowane.

I teraz parę pytań
                                                - czy lepiej autem nie jeździć do czasu założenia?, wątpię bo zapewne już dłuższy czas ono leżało na osłonie, bo jest podobnie troszkę skorodowane (chyba że nawet założone może w jakiś sposób korodować)
                                                - czy tylko wystarczy przykręcić owe sprzęgiełko
                                                - klima latem bez problemu chłodziła? jest szansa aby bez tego sprzęgiełka klima działała?
                                                - czy faktycznie może takie spusztoszenie zrobić to brakujące sprzęgiełko, że coś się może zerwać i nawet pod rozrząd dostać?

oto moje zdjęcia jak to wygląda, słaba jakoś bo telefonem w warsztacie.
                                                kompresor bez sprzęgiełka:
                                                Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

sprzęgiełko:

Ja tam się na takich rzeczach nie znam, ale sprzęgiełko dało rade nałożyć się na ten wieloklin i wystarczyło by to chyba tylko nakrętką dokręcić.
                                                Jakie są koszty sprzęgiełka, ewentualnie całej sprężarki z klimatyzacji?

mam się umówić na jakiś termin w warsztacie, aby na to spojrzeli dokładniej, ale to dopiero na koniec tygodnia chyba, a nie uśmiecha mi się aby na tyle auto unieruchomić.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Frag
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 34

Kolego mi także odpadła ta część od klimy. Ja tak jeżdzę już z miesiąc czasu. Powiedż jak będziesz robił gdzieś w Warszawie, chętnie bym się przyłączył i dowiedział jakie koszta mnie czekają?
                                                  Teraz przez cały czas mam włączony na ECON
                                                  Pozdrawiam Frag

Komentarz

Pracuję...